Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми „Денят, в който Земята спря” на върха на бокс офиса

„Денят, в който Земята спря” на върха на бокс офиса
Страхът от заличаване на човешката раса доведе милиони американци в киносалоните, благодарение на което дебютният „Денят, в който Земята спря” оглави тазседмичната класация.
Cinefish.bg

Теми
„Денят, в който Земята спря” на върха на бокс офиса

16.12.2008, 09:41  |   Видяна: 2719  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Страхът от заличаване на човешката раса доведе милиони американци в киносалоните, благодарение на което дебютният „Денят, в който Земята спря” оглави тазседмичната класация. Филмите от миналите седмици упорито запазиха позиции и отбелязаха слаби спадове. Същевремено сезонът на филмовите награди наближава и редица вече добре приети заглавия дебютират с ограничени прожекции и впечатляващи резултати. Като цяло приходите тази година са по-слаби в сравнение с миналата, а като имаме предвид предстоящите филми, до края на годината няма да има особена промяна.


Киану Рийвс отбеляза най-успешно дебютиращия си филм от „Матрицата” насам - „Денят, в който Земята спря” – 31 милиона долара от 3,560 кина (средно по 8,708 долара). В римейка на класиката от 1951 Киану е в ролята на Клаату, извънземно, изпратено на земята за да съобщи на човечеството наближаващата му гибел. Филмът разчита на многото специални ефекти и се оказа необходимия хит за Fox, които не се справят добре в бокс офиса от миналата пролет. „Денят, в който Земята спря” е втората дебютирала на първо място продукция на студиото за последните шест месеца и втората най-успешна, след „Хортън” през март.

С бюджет от 80 милиона долара филмът беше видян от 55% мъже, а 51% са над 25 годишна възраст. Петъчните приходи се равняват на $11.6 милиона, съботните са с 2% повече - $11.8 милиона, а неделните с 36% по-малко - $7.6 милиона. Тези резултати включват и 120 IMAX кина, в които билетите са по-скъпи. Рецензиите за филма са главно негативни, както и впечатленията на първите зрители, така че не се очакват добри приходи в дългосрочен план. „Денят, в който Земята спря” излезе едновремено на 90 световни пазара и събра солидните, но не и впечатляващи, 39 милиона долара. Общият резултат е $70 милиона.


След като прекара две седмици на първо място празничната комедия „Четири Коледи” отстъпи на втора позиция, но е с най-малък спад от всички филми в десетката. Хитът с Винс Вон и Рийз Уидърспуун продаде билети за 13.3 милиона долара – зрителите продължават да игнорират мнението на критиците и са привлечени от хумора, концепцията и звездната сила. Продукцията на Warner Bros. вече има $88 милиона за 19 дни, а след Коледа другата седмица, се очаква да надмине $140 милиона само в САЩ. „Четири Коледи” има в банката и $15.7 милиона от 18 страни, като две трети са от Великобритания.


Вампирският феномен „Twilight” продължава да изненадва, тази седмица със спад от едва 39% и още $8 милиона, като общите приходи нарастват до 150.1 милиона. Като прибавим „Мадагаскар 2” и „Спектър на утехата”, този ноември вече има три различни филма с по над 150 милиона приходи от Северна Америка – феномен, който се случва едва за втори път в историята на бокс офиса. Първият път беше през 2004, когато ноемврийските заглавия „Феноменалните”, „Полярен експрес”, и „Съкровището” надскочиха летвата.


Дисни прибави нова кратка 3D анимация на Pixar към „Гръм” и използва този трик за да генерира силни резултати. Комедията отбеляза спад от 23% и прибра 7.5 милиона долара. С $88.9 милиона до днес, 3D приключението като нищо ще надмине $100 милиона до коледния уикенд.




Високобюджетният епос на Fox „Австралия” не успя да получи номинации за “Златен глобус”,а само 4.3 милиона долара от билети и спад от 39% за разочароващата обща сума от $37.9 милиона.







Екшънът с Джеймс Бонд „Спектър на утехата“ слезе надолу с 44%  - до $3.8 милиона, което прави северноамериканските приходи 157.7 милиона долара. Завръщането на Даниел Крейг като Агент 007 е третият най-успешен филм от поредицата (ако не взимаме предвид ръста на цените на билетите през годините). Пред него са „Казино Роял” ($167 милиона) и „Не умирай днес” ($160.9 милиона).




Семейната сага „Nothing Like the Holidays” не привлече достатъчно зрители и дебютира с едва $3.5 милиона - 2,095 средно на салон от 1,671 кина.








Анимацията „Мадагаскар 2” остава финансово най-успешният филм в периода след „Черният рицар”. Paramount и DreamWorks се радват на $3.3 милиона тази седмица, а северноамериканските приходи вече са $170 милиона. Отвъд океана, животните от зоологическата са на второ място след Киану с $33.6 милиона от 46 страни. Това прави неговите световни приходи $172.7 милиона. Общата сума вече е $343 милиона, като ученически ваканции тепърва предстоят.



Focus увеличиха броя на кината, в които се прожектира „Milk” повече от три пъти - от 99 на 328 и събраха $2.6 милиона тази седмица, общо $7.6 милиона. Средният резултат е похвален - 8,037 долара на екран.







На десето място е екшън продължението с Джейсън СтейтъмТранспортер 3” с $2.2 милиона – спад от 52% или общо 29.3 милиона за Lionsgate.







Още горещи теми:
2008-ма – Голямото завръщане
Обявиха номинациите за “Златен глобус"
12 дебютанти наградени с „Оскар”

10 незабравими кино бременности
10-те най-впечатляващи роли на Леонардо ди Каприо
Музите на режисьорите

Боен клуб
13 легендарни двойки на екрана
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 08:13
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg